TRIHINELOZA
Trihineloza je parazitarno oboljenje, zoonoza koje se karakteriše poremećajima organa za varenje, otokom očnih kapaka i bolovima u mišićima.
Uzročnik je parazit,valjkasta glista trihinella spiralis koja je veoma osetljiva u spoljnoj sredini.Na temperaturi –15 stepeni celzijusovih u debljini isečka mesa od 15 cm opstaje 20 dana, od 69 cm opstaje 30 dana. Na temperaturi –23,3 stepeni u isečku od 15 cm opstaje 10 dana, a u isečku od 69cm opstaje 20 dana. Na temperaturi od 60 do 70 stepeni larve bivaju uništene u toku jednog sata ili kraće što zavisi od debljine komada mesa Larve trihinele direktno izložene temperaturi od 77 stepeni bivaju trenutno uništene.
Izvori zaraze su najčešće svinje (domaće i divlje), pacovi a ređe lisice, vukovi , jazavci, medvedi, psi imačke.Rezervoari infekcije u prirodi su pacovi, svinje, lisice i vukovi. Svinje se zaraze jedući ugunule pacove u kojima se nalaze larve trihinele (žive ili učaurene), hraneći se otpacima zaraženog svinjskog mesa sa klanica, griženjem repova, jedući splačine od inficiranog mesa.
Putevi prenošenja za ljude su konzumiranje nedovoljno termički obrađenog mesa (usoljeno, sušeno ili dimljeno meso, suhomesnati i kobasičarski proizvodi u kojima su prisutne žive larve).U našoj zemlji se oboljenje obično registruje tokom zimskih meseci, u vreme klanja svinja i posle tzv.»svinjskih daća», u vidu manjih ili većih «porodičnih« epidemija ili epidemija nakon lovačkih gozbi. Moguće su epidemije većih razmera usled nesavesne i nekontrolisane zanatske proizvodnje kobasica ili korišćenja mesa divljih, obolelih životinja.
Osetljivost prema bolesti je opšta, tj.mogu oboleti sve osobe koje su konzumirale trihinelozno meso.Posle preležane bolesti ne postoji otpornost , čak postoji preosetljivost prema uzročniku.
Inkubacija prosečna 8 do 10 dana(min.2 do max.30 dana).
Mehanizam nastanka u tesnoj je vezi sa biološkim ciklusom trihinele i masivnošću infestacije.U slučajevima kada je broj unetih parazita mali, bolest prolazi bez simptoma. Čovek u organizam unese sa zaraženim mesom žive, učaurene larve koje se pod dejstvom želudačnog soka oslobađaju kapsule za četiri do šest dana, kada se iz njih razvijaju odrasli paraziti sposobni za oplođenje. Po oplođenju mužjaci uginu a ženke prodiru u sluzokožu tankog creva i tu polažu larve tokom 4-8 sedmica. Svaka ženka položi oko dve hiljade larvi. Larve putem limfotoka i krvotoka prolaze kroz desno srce i pluća u cirkulaciju i zaustavjalju se u poprečnoprugastoj muskulaturi (skeletnim mišićima), za šta je potrebno maksimalno 21 dan. Larve ostaju u mišićima od dvanest meseci do trideset godina, kada se stvaraju kalcifikovane kapsule oko larvi. Najćešće zahvaćeni mišići su aktivni mišići: mišići pokretači očnih jabučica, mišići žvakači, jezik, dijafragma i međurebarni mišići.
Klinička slika - bolest prolazi kroz tri stadijuma koji su u skladu sa biološkim ciklusom uzročnika. Početak bolesti (intestinalni stadijum), dok je uzročnik na nivou creva podseća na trovanja hranom: gađenje, povraćanje, bolovi u trbuhu, proliv, malaksalost i ponekad povišena temperatura. U stadujumu migracije kada dolazi do invazije mišića javljaju se bol i otok očnih kapaka, jaki bolovi u skeletnim mišićima, bolovi pri žvakanju, gutanju, disanju ili pokretima ekstremiteta i visoka temperatura, moguća je i diskretna ospa.U ovoj fazi može doći do smrtnog ishoda zbog mogućih komplikacija kao što su: upala pluća, upala srčanog mišića i moždanica.Posle tri do četiri nedelje uz postepeno iščezavanje simptoma dolazi do faze rekonvalenscencije. Još dugo nakon bolesti oboleli mogu da se žale na slabost ili ukočenost mišića, » reumatične i neurotoksične tegobe».
Lečenje je moguće antihelminticima (mebendazol ) jer deluju na parazite u crevnoj fazi. U težim oblicima koriste se i drugi lekovi: kortikosteroidi,lekovi protiv bolova a neophodna je i adekvatna nega i ishrana.
Doprinoseći faktori i uzroci nastanka bolesti:
1. hranjenje svinja splačinama, boravak svinja pored obala reka, na đubrištima i obodima šuma, gde postoji mogućnost zaražavanja od glodara i divljači; 2.neadekvatno uklanjanje leševa životinja i nepostojanje stočnih groblja; 3.nesprovođenje deratizacije, što dovodi do povećanje populacije glodara; 4.nekontrolisano klanje životinja i promet mesa bez veterinarske kontrole.
Mere sprečavanja bolesti
1 . Najveći značaj ima veterinarska kontrola svinjskog mesa odmah posle klanja trihineloskopskim pregledom i metodom veštačke digestije . Za triheneloskopski pregled najprikladniji uzorci mesa su: koren dijafragme (prečaga na mestu pripoja sa kičmenim stubom) sa 100 % sigurnosti, jezik sa 52 %, žvakaći mišići sa 47 % i međurebarni i trbušni mišići sa samo 17 % sigurnosti;
2.Kupovina mesa u mesarskim radnjama i samouslugama jer je to meso obavezno pregledano na trihinelozu (pod veterinarskom kontrolom);
3.Deratizacija svih objekata gde se lageruju namirnice: hladnjače, mlekare, magacini, skladišta stočne hrane, društvene ekonomije, farme i ekonomska dvorišta seoskih domaćinstava, gradske deponije;
4.Uklanjanje leševa životinja van domašaja svinja i pacova;
5.Dobra termička obrada mesa i duboko zamrzavanje;
6.Onemogućiti ilegalno klanje i promet mesa.
Epidemiološka situacija Na teritoriji Republike Srbije u periodu od 2001. do 2005. god. obolelo je 1562 lica i to: u 2001.-383, 2002.-577, 2003.-178, 2004.-85, 2005.-339. Od 339 obolelih u 2005.godini 62 obolela su sa područja centralne Srbije a 277 sa područja Vojvodine. Najveći broj obolelih registrovan je u Zapadnobačkom (115), Severnobačkom (65), Južnobačkom (57), Raškom (31) i Mačvanskom okrugu (13). U 2005.god. registrovano je deset epidemija sa tri smrtna ishoda.
Na području pirotskog okruga nije bilo registrovanih slučajeva obolelih dužih niz godina.U novembru 1998.god. registrovano je 5 konzumenata trihineloznog mesa , u oktobru 2000. četiri i u novembru 2006.god. 15 osoba koje su konzumirale trihinelozno meso. Odmah po dokazivanju trihinele u mesu svinja veterinarska inspekcija obavestila je epidemiološku službu, tako da su svi konzumenti odmah dobili terapiju i bili pod zdravstvenim nadzorom. Niko od konzumenata trihineloznog mesa nije oboleo.
Pogledajte arhivu aktuelnih dešavanja za:
oktobar, 2006
maj, 2006
decembar, 2005
oktobar, 2005